Projekt współpracy – kulinaria
Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” z siedzibą w Okunince w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Ziemia Zamojska” z siedzibą w Sitnie oraz Lokalną Grupą Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI” z siedzibą w Łukowie zrealizowały projekt współpracy pn. „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej” w ramach Poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Cel projektu współpracy: popularyzacja kuchni lokalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny oraz promocja tradycji kulinarnych.
Grupa docelowa: kobiety z obszarów wiejskich, osoby 50 +, osoby długotrwale bezrobotne.
W ramach projektu współpracy zrealizowano zadania:
- przeprowadzono 18 warsztatów kulinarnych na obszarze partnerskich LGD,
- wydano książki kucharskie w wersji papierowej oraz wersji elektronicznej, które zawierają przepisy potraw przygotowanych i sfotografowanych podczas warsztatów kulinarnych,
- wydano materiały promujące projekt współpracy,
- zorganizowano konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy (Stowarzyszenie LGD „Ziemia Zamojska”),
- przeprowadzono szkolenie z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej (LGD „RAZEM”),
- popularyzowano kuchnię lokalną w punktach gastronomicznych na obszarze partnerskich lokalnych grup działania (Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu”).
Czas realizacji projektu: wrzesień 2017 r. – marzec 2018 r.
Przestawiamy trzy publikacje kulinarne, które zawierają przepisy na tradycyjne potrawy regionalne ziemi włodawskiej, chełmskiej, zamojskiej i łukowskiej. Potrawy ziemi włodawskiej i chełmskiej zostały przygotowane przez Panie z kół gospodyń wiejskich z obszaru LGD Stowarzyszenia „Poleska Dolina Bugu” podczas warsztatów kulinarnych przeprowadzonych jesienią 2017 r. Fotografie zawarte w publikacji przedstawiają potrawy w ich autorskim wykonaniu.
Zapraszamy do lektury!
Kliknij na obrazek i pobierz publikacje w formie interaktywnego PDF-u!
Publikacje kulinarne zostały wydane w ramach projektu współpracy pn. „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej” Poddziałanie 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.