Dziedzictwo kulturowe
Kuchnie regionalne
Przedstawiamy potrawy i wyroby kuchni poleskiej i nabużańskiej. Znajdują się tu potrawy ludowe, przygotowywane na obszarze Poleskiej Doliny Bugu od pokoleń według tradycyjnych receptur. Nie brakuje też dań kuchni współczesnej, polecanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, wykorzystujące do ich wykonania lokalne produkty. Wszystkie przepisy są bardzo smaczne, oparte głównie na prostych składnikach takich jak ziemniaki, kasza, biały ser, ryby. Nie brakuje też aromatycznych wędlin czy słodkich nalewek, traktowanych jak lekarstwo. Warto wiedzieć, że kuchnia Poleskiej Doliny Bugu jest kuchnią bogatą i urozmaiconą. Z racji przygranicznego położenia oraz wpływu różnych kultur i religii, łatwo zauważyć, że kuchnia poleska jest inspirowana kuchnią polską, ukraińską, białoruską i żydowską. Nasze lokalne potrawy i wyroby są dostrzegane i doceniane poza granicami Poleskiej Doliny Bugu, co przejawia się w licznych nagrodach i wyróżnieniach otrzymywanych na ogólnopolskich konkursach kulinarnych.
Zachęcamy do przygotowania i próbowania potraw kulinarnego dziedzictwa Poleskiej Doliny Bugu i życzymy smacznego.
Poniższe zdjęcia i przepisy zostały zapożyczone z publikacji:
- „Smaki Hanki Nadbużanki” wydanej przez Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Hannie,
- Mini książka kucharska „Polesie w garnku i na talerzu” wydanej w wyniku przeprowadzonych warsztatów kulinarnych w ramach projektu Sieć współpracy organizacji pozarządowych pogranicza w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2007-2013, którego współrealizatorem jest Towarzystwo Popularyzacji Piękna Polesia,
- Książka kucharska wydana w wyniku przeprowadzonych warsztatów kulinarnych wśród członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Włodawa oraz gospodyń z ukraińskiej gminy Świtaź, realizowanych w ramach projektu „Polesie w garnku”.
KARTOFLAK
Potrawa przygotowana i polecana przez Koło Gospodyń Wiejskich z HańskaSkładniki: - 3 kg ziemniaków,
- 1/2 kg boczku wędzonego,
- 2 średnie cebule,
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej jarzynowej tarce (odlać troszkę wody z tych ziemniaków). Boczek i cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki dodajemy do masy ziemniaczanej, mieszamy dokładnie i wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy w temp. 180° około 1, 5 godz.
Po upieczeniu poczekać aż przestygnie i wyjąć z formy. Smaczny jest zarówno na gorąco jak i na zimno z dodatkiem surówki.PIEROGI POLESIAKI
Potrawa przygotowana i polecana przez przez Koło Gospodyń Wiejskich z HańskaSkładniki: - Farsz:
- 1 1/2 kg ziemniaków,
- 20 dag boczku,
- 2 średnie cebule,
- sól, pieprz.
- Ciasto:
- 1 kg mąki,
- 1/4 szkl. oleju,
- ciepła woda.
Wykonanie:
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Przekładamy do garnka. Ziemniaki utrzeć na tarce, przyprawić solą i pieprzem, następnie wrzucamy je do garnka z boczkiem i cebulą. Wszystko gotujemy do czasu zgęstnienia ciągle mieszając. Studzimy farsz.Wyrobić ciasto na pierogi i cienko rozwałkować, średnią szklaneczką wycinać kółeczka i napełniać je farszem. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia. Podawać ze skwarkami lub smażoną cebulą.SZYNKA PIECZONA W PIECU CHLEBOWYM
Potrawa polecana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gminy Ruda-HutaSkładniki: - 1,5 kg – 2 kg mięsień półbłoniasty z szynki z tłuszczem i ze skórą,
- przyprawy: 1 szklanka zalewy, 1 łyżeczka soli peklowej, 1 łyżeczka soli kuchennej.
Skład zalewy:
- 2 szklanki wody,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren owocu jałowca,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren kolendry,
- 3 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki majeranku,
- 40 g soli.
Wykonanie:
Warstwę mięsa bez tłuszczu i skóry nacieramy solą, następnie druga warstwę umieszczamy w zalewie (w zalewie jest tylko ta część mięsa ze skórą i tłuszczem). Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 doby.
Pieczenie: przekładamy kawałek mięsa na blachę do pieczenia, podlewamy wodą (wody powinno być około 0,5cm). Skóra powinna być zanurzona w wodzie. Pieczemy nasz kawałek mięska przez 1 godz. po czym przewracamy na druga stronę i pieczemy jeszcze 0,5 godziny.
GRYCZAK
Potrawa polecana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gminy Ruda-HutaSkładniki: - 1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
- 1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
- 1,5 kg twarogu,
- 70 dag stopionej na skwarki słoniny,
- pół litra 18% śmietany,
- 10 jajek,
- sól, pieprz, mięta.
Wykonanie:
Wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem. Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć olejem (można posmarować jajkiem). Wstawić do nagrzanego pieca piec około 1,5 godziny.Najlepszy jest prosto z pieca. Równie dobry jest na zimno. Można posmarować go masłem i zjeść z kwaśnym mlekiem.Można podgrzać na patelni i podać z sosem grzybowym, z masłem lub zsiadłym mlekiem.Twórcy Ludowi
Zapraszamy na stronę internetową oraz do galerii „STOWARZYSZENIE TWÓRCÓW KULTURY NADBUŻAŃSKIEJ” im. JANUSZA KALINOWSKIEGOTWÓRCY LUDOWI POLESKIEJ DOLINY BUGU
GMINA WŁODAWA
Imię i nazwisko Adres Rodzaj działalności artystycznej Władysława Wójcik
Orchówek
Rzeźbiarka, poetka
Jadwiga, Edyta Ludwich
Włodawa
poetka
Czesława Michańska
Włodawa
poetka
Stefan Sidoruk
Stawki
Poeta, rzeźbiarz, malarz, korzenioplastyk
Jan Niemierko- Masiukiewicz
Włodawa
Poeta, satyryk
Sylwester Sowa
Włodawa
rzeźbiarz
Jan Pawłowski
Włodawa
rzeźbiarz
Kazimierz Czelej
Włodawa
Malarz, grafik
Teresa Ciodyk
Włodawa
Poetka
Tomasz Rolko
Włodawa
Poeta
Jadwiga Tomala
Włodawa
Poetka
Aldon Dzięcioł
Włodawa
Poeta
Józef Sidoruk
Stawki
Poeta
Luba Olesiewicz
Stawki
Poetka, malarka, zdobnictwo ludowe
Elżbieta Zalewska
Stawki
Stroje ludowe
Katarzyna Ciudyk
Włodawa
Maluje pastelami, akwarelą
GMINA WOLA UHRUSKA
„Uhruszczanki”
Wola Uhruska
Zespół folklorystyczny
„Kaprys”
Wola Uhruska
Zespół śpiewaczy
Igor Korczyński
Wola Uhruska
Rzeźbiarz, malarz
Piotr Choszczaruk
Zbereże
rzeźbiarz
Ludwik Morawski
Bytyń
malarstwo
Józef Pręciuk
Wola Uhruska
malarstwo
Jan Molenda
Uhrusk
rzeźbiarz
GMINA RUDA HUTA
Halina Humeniuk
Rudka
Palmy wielkanocne
Józefa Kotowska
Żalin
Palmy wielkanocne
Halina Humeniuk
Rudka- Huta
Pisanki robione woskiem
Józefa Kotowska
Żalin
Pisanki robione woskiem
Alicja Kisiel
Ruda- Huta
Haft krzyżykowy
Teresa Klepacka
Ruda-Huta
Koronkarstwo
Halina Humeniuk
Rudka
Tkactwo
„Kapela Rudniacy”
Ruda- Huta
Zespół
ludowyZespół Śpiewaczy
„Jarzębina Czerwona”Rudka
Zespół
ludowyZespół Śpiewaczy „Wiśniowy
SadŻalin
Zespół
ludowyZespół Bokoryna
Żalin
Zespół
ludowy