Współpraca – KULINARIA

Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” z siedzibą w Okunince w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Ziemia Zamojska” z siedzibą w Sitnie oraz Lokalną Grupą Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI” z siedzibą w Łukowie realizują projekt współpracy pn. „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej” w ramach Poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Cel projektu współpracy: popularyzacja kuchni lokalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny oraz promocja tradycji kulinarnych.

Grupa docelowa: kobiety z obszarów wiejskich, osoby 50 +, osoby długotrwale bezrobotne.

W ramach projektu współpracy zostaną zrealizowane zadania:

  • przeprowadzenie 18 warsztatów kulinarnych na obszarze partnerskich LGD,
  • wydanie książki kucharskiej w wersji papierowej oraz wersji elektronicznej, która będzie zawierała przepisy potraw przygotowanych i sfotografowanych podczas warsztatów kulinarnych,
  • wydanie materiałów promujących projekt współpracy,
  • organizacja konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy (Stowarzyszenie LGD „Ziemia Zamojska”),
  • szkolenie z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej (LGD „RAZEM”),
  • popularyzacja kuchni lokalnej w punktach gastronomicznych na obszarze partnerskich lokalnych grup działania (Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu”).

Czas realizacji projektu: wrzesień 2017 r. – marzec 2018 r.

Aktualności

W dniu 30.09.2017 r. w świetlicy wiejskiej w Susznie odbyły się warsztaty kulinarne kuchni lokalnej zorganizowane przez LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu”. Warsztatach wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i Miejskich z gminy miejskiej i wiejskiej Włodawa.

W ramach warsztatów przygotowano potrawy:

  • zupa rybna ucha (Stawki)
  • gęś nadziewana wątróbką, grzybami i kaszą, szczupak faszerowany podana z duszonymi jabłkami w miodzie pitnym (Stawki)
  • sałatka z wątróbką drobiową (Orchówek)
  • granaty (Różanka)
  • pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i nutą mięty (miasto Włodawa)
  • pasztet z królika w sosie żurawinowo – chrzanowym (Suszno)
  • chlebek ziołowy (Suszno)
  • ciasto „Nadbużanka” (miasto Włodawa)

Dziękujemy uczestniczkom warsztatów  za przygotowanie pysznych potraw a paniom z KGW w Susznie dodatkowo za pomoc w przygotowaniu sali i sprzątaniu.

Fotorelacja z warsztatów:
zapraszamy do obejrzenia


W dniu 07.10.2017 r. w świetlicy wiejskiej w Bytyniu,  LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” przeprowadziła kolejne warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z KGW gminy Wola Uhruska i Ruda-Huta.

Podczas warsztatów przygotowano potrawy:

  • zupa owocowa gruszczanka (Ruda)
  • gryczniak z sosem koperkowym (Żalin)
  • gołąbki z sosem pomidorowym (Bytyń)
  • szulaki (Stulno)
  • zawijaki z makiem (Siedliszcze)
  • pączki z wiśniami (Stulno)

Dziękujemy wszystkim uczestniczkom warsztatów za przygotowanie pysznych potraw, a paniom z KGW w Bytyniu za pomoc w przygotowaniu sali i sprzątaniu.

Fotorelacja z warsztatów:
zapraszamy do obejrzenia


W dniu 14.10.2017 r. w Bibliotece Inspiracji w Wyrykach,  LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” przeprowadziła trzecie z kolei warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z KGW gminy Hanna i Wyryki.

Podczas warsztatów przygotowano potrawy:

  • Krupnik (Dołhobrody)
  • Zupa „podkoładka” (Nowy Holeszów)
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i podawane z kapustą zakwaszaną (Hanna)
  • Placki marchwianki (Wyryki Adampol)
  • Chleb razowy babci Jadzi podawany ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką (Wyryki Połód)
  • Gomółki (Hanna)
  • Miłoszkowe pierożki z nadzieniem z suszonych owoców (Hanna)
  • Przekładańce (Dołhobrody)

Dziękujemy wszystkim gospodyniom za przygotowanie wybornych potraw, a w szczególności pracownikom biblioteki za pomoc w przygotowaniu sali i w sprzątaniu.

Fotorelacja z warsztatów:
zapraszamy do obejrzenia


W dniu 21.10.2017 r. w świetlicy w Hańsku,  LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” przeprowadziła ostatnie warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z KGW gminy Hańsk i Stary Brus.

Podczas warsztatów przygotowano potrawy:

  • zupa z dyni z tartymi kluskami (Kołacze)
  • kartoflak z sosem leśnym i surówką z kiszonej kapusty (Hańsk)
  • szynka hrabiny hańskiej (Hańsk)
  • ryba w szuwarach (Osowa)
  • rolada z kaczki (Osowa)
  • tłyczanka z psiochą (Kołacze)
  • kluski parszywe (Kołacze)
  • parowańce z powidłami śliwkowymi (Kulczyn)

Dziękujemy wszystkim gospodyniom za przygotowanie pysznych potraw, a w szczególności paniom z Koła Aktywnych Kobiet w Hańsku za pomoc w przygotowaniu sali i w sprzątaniu.

Fotorelacja z warsztatów:
zapraszamy do obejrzenia


Regulamin konkursu na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy: pobierz


Regulamin szkolenia z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej: pobierz

Formularz zgłoszeniowy: pobierz


W dn.16.11.2017 r. przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z obszaru LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” wzięły udział we wspólnych warsztatach kulinarnych w Wolicy Śniatyckiej (gm. Komarów Osada) zorganizowanych przez LGD „Ziemia Zamojska” w ramach projektu współpracy pn. „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej” współfinansowanego ze środków EFRROW. W warsztatach uczestniczyły także przedstawicielki KGW i innych organizacji z obszaru LGD „Ziemia Zamojska” oraz LGD „Razem”. Uczestniczki warsztatów przygotowały przepyszne potrawy pod okiem kucharza Adama Kota: zupę krem z dyni i marchwi, kaczkę z kapustą zasmażaną w czerwonym winie oraz z pure z zielonego groszku, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, udka faszerowane boczkiem i pieczarkami oraz polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu. Dziękujemy organizatorom, że nas tak pysznie ugościliście, za wymianę doświadczeń oraz wspaniałą atmosferę!

Podczas warsztatów rozstrzygnięto II etap konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę warsztatów kulinarnych. Niezmiernie miło jest na poinformować, że I miejsce w ww. konkursie otrzymały panie z KGW Korolówka Osada za potrawę kołduny z duchówki podane z surówką z kiszonej kapusty oraz deser Legumina. Serdecznie gratulujemy!

Fotorelacja z wyjazdu na wspólne warsztaty w Wolicy Śniatyckiej:
zapraszamy do obejrzenia


Przestawiamy trzy publikacje kulinarne (interaktywny PDF) wydane w ramach projektu współpracy pn. „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej” Poddziałanie 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Publikacje przedstawiają tradycyjne potrawy regionalne ziemi włodawskiej, chełmskiej, zamojskiej i łukowskiej. Potrawy ziemi włodawskiej i chełmskiej zostały przygotowane przez Panie z kół gospodyń wiejskich z obszaru LGD Stowarzyszenia „Poleska Dolina Bugu” podczas warsztatów kulinarnych przeprowadzonych jesienią 2017 r. Fotografie zawarte w publikacji przedstawiają potrawy w ich autorskim wykonaniu.

Zapraszamy do lektury!

Akademia Smaku Ziemi Włodawskiej i Chełmskiej_foto

Akadamia Smaku Ziemi Zamojskiej_foto

Akademia Smaku Ziemi Łukowskiej_foto