Współpraca – KULINARIA

obrazek PW
Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” z siedzibą w Okunince w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Ziemia Zamojska” z siedzibą w Sitnie oraz Lokalną Grupą Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI” z siedzibą w Łukowie realizują projekt współpracy pn. „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej” w ramach Poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Cel projektu współpracy: popularyzacja kuchni lokalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny oraz promocja tradycji kulinarnych.

Grupa docelowa: kobiety z obszarów wiejskich, osoby 50 +, osoby długotrwale bezrobotne.

W ramach projektu współpracy zostaną zrealizowane zadania:

  • przeprowadzenie 18 warsztatów kulinarnych na obszarze partnerskich LGD,
  • wydanie książki kucharskiej w wersji papierowej oraz wersji elektronicznej, która będzie zawierała przepisy potraw przygotowanych i sfotografowanych podczas warsztatów kulinarnych,
  • wydanie materiałów promujących projekt współpracy,
  • organizacja konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy (Stowarzyszenie LGD „Ziemia Zamojska”),
  • szkolenie z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej (LGD „RAZEM”),
  • popularyzacja kuchni lokalnej w punktach gastronomicznych na obszarze partnerskich lokalnych grup działania (Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu”).

Czas realizacji projektu: wrzesień 2017 r. – marzec 2018 r.

Aktualności

W dniu 30.09.2017 r. w świetlicy wiejskiej w Susznie odbyły się warsztaty kulinarne kuchni lokalnej zorganizowane przez LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu”. Warsztatach wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i Miejskich z gminy miejskiej i wiejskiej Włodawa.

W ramach warsztatów przygotowano potrawy:

  • zupa rybna ucha (Stawki)
  • gęś nadziewana wątróbką, grzybami i kaszą, szczupak faszerowany podana z duszonymi jabłkami w miodzie pitnym (Stawki)
  • sałatka z wątróbką drobiową (Orchówek)
  • granaty (Różanka)
  • pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i nutą mięty (miasto Włodawa)
  • pasztet z królika w sosie żurawinowo – chrzanowym (Suszno)
  • chlebek ziołowy (Suszno)
  • ciasto „Nadbużanka” (miasto Włodawa)

Dziękujemy uczestniczkom warsztatów  za przygotowanie pysznych potraw a paniom z KGW w Susznie dodatkowo za pomoc w przygotowaniu sali i sprzątaniu.

Fotorelacja z warsztatów:
zapraszamy do obejrzenia


W dniu 07.10.2017 r. w świetlicy wiejskiej w Bytyniu,  LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” przeprowadziła kolejne warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z KGW gminy Wola Uhruska i Ruda-Huta.

Podczas warsztatów przygotowano potrawy:

  • zupa owocowa gruszczanka (Ruda)
  • gryczniak z sosem koperkowym (Żalin)
  • gołąbki z sosem pomidorowym (Bytyń)
  • szulaki (Stulno)
  • zawijaki z makiem (Siedliszcze)
  • pączki z wiśniami (Stulno)

Dziękujemy wszystkim uczestniczkom warsztatów za przygotowanie pysznych potraw, a paniom z KGW w Bytyniu za pomoc w przygotowaniu sali i sprzątaniu.

Fotorelacja z warsztatów:
zapraszamy do obejrzenia


W dniu 14.10.2017 r. w Bibliotece Inspiracji w Wyrykach,  LGD Stowarzyszenie „Poleska Dolina Bugu” przeprowadziła trzecie z kolei warsztaty kulinarne kuchni lokalnej. Uczestniczkami warsztatów były panie z KGW gminy Hanna i Wyryki.

Podczas warsztatów przygotowano potrawy:

  • Krupnik (Dołhobrody)
  • Zupa „podkoładka” (Nowy Holeszów)
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i podawane z kapustą zakwaszaną (Hanna)
  • Placki marchwianki (Wyryki Adampol)
  • Chleb razowy babci Jadzi podawany ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką (Wyryki Połód)
  • Gomółki (Hanna)
  • Miłoszkowe pierożki z nadzieniem z suszonych owoców (Hanna)
  • Przekładańce (Dołhobrody)

Dziękujemy wszystkim gospodyniom za przygotowanie wybornych potraw, a w szczególności pracownikom biblioteki za pomoc w przygotowaniu sali i w sprzątaniu.

Fotorelacja z warsztatów:
zapraszamy do obejrzenia


Regulamin konkursu na najsmaczniejszą potrawę projektu współpracy: pobierz


Regulamin szkolenia z zakresu komercjalizacji produktu lokalnego/zakładania działalności odpłatnej i/lub gospodarczej: pobierz

Formularz zgłoszeniowy: pobierz