Konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 r.

Zapraszamy do udziału w Konkursie im. Stanisława Czernieckiego o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku. Konkurs jest organizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby”. W pracach kapituły konkursu uczestniczy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Cele konkursu to:
1. Promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej.
2. Ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja.
3. Promowanie lokalnych i regionalnych potraw oraz produktów żywnościowych.
4. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat Rosołu polskiego zawartego w najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum – albo zebranie”.
5. Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
6. Wspieranie lokalnej tożsamości.

UCZESTNICY KONKURSU
Konkurs ma charakter otwarty. Zgłoszenia może dokonać każdy, w szczególności podmioty, które wydały publikację kulinarną, są jej autorami lub wykazują związek z publikacją. Nagroda przysługuje wydawcy bądź autorowi publikacji.
Publikacja powinna zawierać przepisy na potrawy związane z obszarem geograficznym, który charakteryzuje się szczególnymi cechami regionalnymi i lokalnymi.

ZGŁOSZENIA
Publikacje do konkursu należy zgłaszać do 11 września 2014 roku, przesyłając formularz zgłoszeniowy drogą mailową na adres biuro@dolinaraby.pl i przynajmniej jeden egzemplarz publikacji na adres biura LGD „Dolina Raby” Chrostowa 1A, 32-742 Sobolów

Więcej informacji na temat konkursu:

Konkurs im S Czernieckiego_Regulamin

Formularz zgłoszeniowy:

Formularz zgłoszeniowy – najlepsza publikacja kulinarna